Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac i Sant Adrià acorden impulsar un nou pla d’acció per convertir el riu Besòs en una gran aposta de transformació metropolitana.

eix_besos_alcaldes
Trobada d’alcaldesses i alcalde el passat dimecres. Foto: AJUNTAMENT DE SANTA COLOMA

Els municipis de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Montcada i Reixac han endegat aquesta setmana una nova aliança per convertir aquest territori en la gran aposta de transformació metropolitana pels propers anys, segons ha informat l’Ajuntament de Santa Coloma.

- Publicitat -
Coronavirus Sidebar Lateral 300 X 320

Ada Colau, Dolors Sabater, Núria Parlon, Laura Campos i Joan Callau van protagonitzar una gran trobada a la seu del Consorci del Besòs, a Sant Adrià, on han posat les bases per impulsar un nou pla d’acció amb un horitzó a llarg termini, més enllà de l’any 2020, i que ha de permetre crear un nou eix de centralitat urbana i metropolitana al voltant de la llera del riu Besòs, des de Montcada fins a les Tres Xemeneies, fomentant la cohesió social, la qualitat de l’espai públic, les infraestructures, els equipaments i la millora de la connectivitat entre els territoris. L’estació de la Sagrera serà un dels motors per la transformació d’aquest eix.

El projecte de l’Eix Besòs aprofita l’experiència que fins ara s’ha desenvolupat a través del Consorci del Besòs, l’ens públic creat l’any 1998 pels ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià per coordinar les actuacions a la zona fronterera dels dos municipis. El Consorci del Besòs va ampliar posteriorment el seu àmbit d’actuació amb la incorporació dels municipis de Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac, i el passat mes desembre van començar els tràmits per la incorporació de la ciutat de Badalona.

A la trobada, alcaldesses i alcalde han acordat encarregar a Barcelona Regional, el pla d’actuació, que haurà de contemplar els eixos estratègics i les actuacions concretes en matèria de lluita contra les desigualtats, ambiental, promoció econòmica, urbanisme i infraestructures. L’informe haurà d’estar llest en el termini de sis mesos.

Barcelona Regional, creada el 1993 després de l’experiència dels Jocs Olímpics de Barcelona on Barcelona es va obrir al mar, és una agència pública de planejament estratègic que va ser l’encarregada del projecte per a la regeneració del riu Besós. El repte és ara l’obertura de les ciutats al riu.

És aquest també un ambiciós projecte transversal amb diferents fronts tals com la coordinació política entre les ciutats en matèries com la lluita contra les desigualtats, la promoció econòmica i la protecció ambiental. L’objectiu és convertir l’Eix Besòs en una nova centralitat per abordar polítiques més a llarg termini en matèries com les infraestructures, l’urbanisme i els equipaments.

Cap a una nova governança de l’Eix Besòs

La nova aliança pretén permetre un salt endavant del Consorci del Besòs a través d’un Pla d’Acció per tal fer un canvi d’escala per convertir-se en un nou instrument d’actuació integral per actuar en tots els àmbits possibles. El pla d’acció tindrà en compte els següents aspectes:

  • Transformar la zona en una nova façana fluvial i un nou eix de centralitat
  • Convertir l’Eix Besòs en un espai de qualitat de vida i oportunitats econòmiques i d’ocupació
  • Desplegar una política social conjunta a la franja del Besòs
  • Articular un projecte de planejament integral i de regeneració urbana sostenible
  • Generar dinàmiques en el territori d’espais de col·laboració i projectes compartits
  • Articular un espai de direcció i governança del projecte amb més capacitat i recursos

A més de desplegar una estratègia de desenvolupament urbà sostenible i integral de forma col·legiada i en estreta col·laboració o coproducció amb les entitats i associacions del territori, també hi ha l’objectiu de trencar l’aïllament històric d’aquests territoris, que els propers anys han de protagonitzar la gran transformació metropolitana, afavorint la igualtat d’oportunitats.

L’Eix del Besòs concentra una població de 927.175 habitants, el que representa el 28% de la població de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el 12% de la població catalana, amb una densitat d’11.467 habitants per km2. La superfície de l’àmbit d’actuació és de 80,85 km2. Redacció/Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

- Publicitat -
APP CANAL150

DEIXA UNA RESPOSTA

Please enter your comment!
Please enter your name here