Precaució a Santa Coloma per la presència de porcs senglars a la ciutat

L’animal es va veure durant el 2015 a llocs com Can Zam, el riu Besòs o la carretera de La Roca i, davant la situació i la petició de la Federació d’Associacions de Veïns de Santa Coloma (FAVGRAM), l’Ajuntament ha optat per posar en marxa unes directrius per prevenir possibles situacions de perill.

Ja fa temps que Santa Coloma té un convidat inesperat. La presència de porcs senglars a la ciutat va arribar a l’Ajuntament formalment quan el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Santa Coloma (FAVGRAM), Tomás Fernández, va veure a Facebook l’any passat una fotografia on apareixia un porc senglar al riu Besòs. Allò no va quedar en anècdota, i Fernández va contactar amb un caçador professional, qui li va comentar altres episodis en els quals el porc senglar havia estat vist per persones a Santa Coloma (al parc de Can Zam o, fins i tot, a la carretera de La Roca, lloc on l’animal va originar un accident); episodis que convertien els senglars en una problemàtica a tractar.

Davant aquestes situacions i en representació de les diferents Associacions de Veïns de Santa Coloma, al desembre de 2015 la FAVGRAM va demanar a l’Ajuntament tractar la problemàtica dels senglars com a punt a debatre i comentar a la reunió trimestral entre el consistori i les Associacions de Veïns de Santa Coloma, que tindrà lloc el proper 17 de febrer.

porc senglar al riu Besòs
Porc senglar creuant el riu Besòs (2013). Fotografia de Manuel Diaz Vela, publicada a la pàgina de Facebook “Santa Coloma de Gramenet-Imágenes”.

Tot i que la reunió encara no s’ha celebrat, CANAL 150 Gramenet ha pogut saber com l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ja s’ha posat a treballar en el tema, i ha elaborat un seguit de directrius de caràcter preventiu redactades pel Servei de Medi Ambient, que es detallen a continuació:

1. Diferents situacions a l’hora d’actuar

a) Presència continuada de porcs senglars en un indret concret de la zona periurbana.

En aquests casos, l’Ajuntament confirma que el focus d’atracció dels senglars s’ha de localitzar i eliminar (l’element d’atracció, no els animals). “En el cas que sigui un ciutadà que alimenta els senglars, -especifica l’Ajuntament- s’intenta parlar amb la persona i fer-li entendre la problemàtica que suposa donar de menjar al senglar”. En aquests casos, es recorda per part del consistori a la ciutadania de Santa Coloma que a l’animal no se li fa cap favor, doncs el fet que trobi menjar fàcilment provoca que s’acostumi a la ciutat i pot provocar conductes d’agressivitat –cas en el que “haurà de ser abatut”- o originar accidents pels carrers o carreteres.

b) Presència continuada o no de porcs senglars amb situacions de perill al nucli urbà de Santa Coloma.

En aquests casos, es preveu que la Policia Local avisi als Agents Rurals de la Generalitat, que són els qui prenen la decisió d’actuar. L’última vegada que es va haver d’actuar, recorda l’Ajuntament, va ser amb l’abatiment de 3 animals per part d’un agent rural a la Font de l’Alzina, a més d’una aparició al Parc Europa d’un exemplar el dia 27/05/2015.

c) Presència de molts exemplars de porcs senglars a la zona forestal (amb alta probabilitat que facin incursions a zona urbana).

En aquest cas, l’Ajuntament de Santa Coloma demanarà valoració als Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya, i ells determinaran si cal actuar o no. 

2. Prohibició d’armes de foc

L’Ajuntament recorda també que Santa Coloma es zona de protecció i no es permet l’ús d’armes de foc. En aquest sentit, l’any 2012 els agents rurals van donar permís a una batuda amb gossos i van portar els porcs senglars al coto de caça de Montcada. En un altre precedent, l’Ajuntament va rebre una petició de permís per part dels caçadors, a la qual va contestar positivament però amb la prohibició d’armes de foc (“només foragitant els animals”), cosa amb la qual els caçadors no hi van estar d’acord i l’actuació no es va arribar a executar.

Porc senglar creuant el riu Besòs
Porc senglar creuant el riu Besòs (2015). Fotografia de Lali Giro, publicada a la pàgina de Facebook “Santa Coloma de Gramenet-Imágenes”.

3. Competència en cas d’urgència dels Agents Rurals de la Generalitat

Tota la informació que les instàncies oficials reben (a través dels vigilants del Parc de la Serralada de Marina, Policia Local, treballadors i usuaris de la zona forestal…), va a parar en darrer lloc als Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya. Ells són els qui executaran la batuda en cas de requerir-se una actuació urgent, sempre tenint en compte el principi de proporcionalitat i valoració dels casos de manera particular (sobretot, el gran problema esdevé quan la presència de l’animal es constata a zona urbana, i no de manera puntual).

4. Educació i sensibilització

L’Ajuntament adverteix que “realitza també una tasca informativa mitjançant 1 o 2 campanyes anuals en les que, sobretot durant l’època més perillosa, a la primavera, quan els llistons neixen i els porcs estan més agressius”. Així doncs, assegura el consistori colomenc que “es pengen cartells informatius dels perills de donar menjar als porcs i de les conseqüències que això pot tenir per als animals, reforçant també les actuacions de detecció i eliminació de focus d’atracció”.

En un cas semblant al Parc de Collserola l’any passat, la regidora de Medi Ambient de Cerdanyola, Laura Rodríguez, confirmava la precaució que s’ha de prendre vers l’animal, doncs és comú que s’apropi als nuclis urbans per trobar aliments, on a més no té un depredador natural, cosa que afavoreix la seva reproducció. Manuel Arenas

 

- Publicitat -
EL 9 Carrer
La Cuina de la Loli
La Taula Vella
FAVGRAM
ARG Neteges

DEIXA UNA RESPOSTA

Please enter your comment!
Please enter your name here