L’Ajuntament ha posat en marxa una campanya de control del mosquit tigre

- Publicitat -
Coronavirus Sidebar Lateral 300 X 320
 

Les larves es crien en recipients domèstics on hi hagi aigua estancada com testos o garrafes
L’Ajuntament ha distribuït 5.000 fullets informatius amb recomanacions per combatre aquesta plaga

L’Ajuntament, en coordinació amb la Generalitat, ha llançat una campanya de control del mosquit tigre. Aquest insecte, que pot actuar com a vector d’algunes malalties, esdevé un problema quan pugen les temperatures. Per combatre’l, la prevenció és el millor mètode. S’han d’eliminar els llocs on poden multiplicar-se les larves; aplicar-hi insecticides no és efectiu perquè es dispersa ràpidament i perquè el mosquit cria en molts llocs, separats i en petites quantitats. Durant els darrers dies s’han distribuït 5.000 fullets informatius amb les recomanacions bàsiques que ha de seguir la població per lluitar contra la presència molesta d’aquest insecte.

- Publicitat -
Coronavirus Sidebar Lateral 300 X 320

 

larves-mosquit-tigre
Larves de mosquit tigre

El mosquit tigre es cria sobretot en recipients domèstics que hi pot haver en qualsevol pati o balcó. El Servei de Control de Mosquits considera que un 80% dels focus estan en propietats privades i a qualsevol altura, des d’un hort a la terrassa d’un àtic. No sol reproduir-se en aigua en moviment ni en grans superfícies com les piscines, el llac de Can Zam o la vora del riu, tot i que s’hi fan tractaments periòdics.

Patis i balcons nets

L’Ajuntament recorda la importància de mantenir els patis i balcons sense racons amb aigua estancada, que és on creixen les larves. Alerta sobretot amb els plats dels testos, garrafes d’aigua, safareigs, canelons de desguàs de les teulades, escletxes entre rajoles trencades de la terrassa, plats de menjar de gossos i gats, galledes de fregar… S’ha d’eliminar la cria buidant l’aigua i posant el recipient cap per avall. El mosquit adult difícilment es mou més d’un quilòmetre a la rodona d’on hi ha les larves. Enguany, en haver tingut un hivern no massa fred, no han mort totes les larves. Les temperatures altes, juntament amb les pluges de les últimes setmanes, fan que les femelles hagin madurat abans i les que són adultes ja poden començar a picar i a pondre ous.

El Servei de Control de Mosquits considera que un 80% dels focus estan en propietats privades i a qualsevol altura, des d’un hort a la terrassa d’un àtic. No sol reproduir-se en aigua en moviment ni en grans superfícies com les piscines, el llac de Can Zam o la vora del riu, tot i que s’hi fan tractaments periòdics.

Evitar les picades

Si estem en una zona amb presència de mosquits (ratlles blanques al cos i fins a 10 mm de longitud) i no els podem evitar, sí que podem esquivar les picades. En aquest cas, hem de posar-nos màniga llarga, sobretot durant el dia, en llocs humits i amb ombra, i col·locar mosquiteres si dormim amb les finestres obertes. Si tot i amb això ens pica, hem de rentar bé la picada amb aigua i desinfectar-la. Si persisteix la molèstia, o fa reacció i es manté dura i calenta, és recomanable consultar el metge. No està demostrat que a Catalunya el mosquit actuï com a portador de cap malaltia, però val més prevenir perquè són espècies susceptibles de ser-ho en climes i latituds que li siguin favorables (virus de Chikungunya, dengue i Zika).

A Santa Coloma de Gramenet, l’empresa que fa el control de plagues de l’Ajuntament té un pla específic de tractament d’embornals i espais de risc, amb larvicida, però només és efectiu en casos en què es pugui delimitar l’espai. Per a la resta, és fonamental la col·laboració ciutadana. No hi ha problema en piscines ni en basses plenes, només quan queden pocs centímetres d’aigua.

Actuacions regulars contra les altres plagues

A més de la campanya de prevenció del mosquit tigre, l’Ajuntament actua davant d’altres plagues amb desratitzacions, desinsectacions i desinfeccions (l’anomenat DDD). Ho fa de manera regular en carrers, solars, parcs, embornals i edificis municipals. La ciutat disposa també d’un pla d’actuació específic per a vespes i mosquits.

La lluita contra els insectes i les plagues és una mostra d’actuació conjunta de l’Ajuntament i la ciutadania. A més de les molèsties pròpies de les plagues, les aus urbanes (coloms, tórtores…) també són una font d’insalubritat. L’ordenança municipal prohibeix donar-los menjar per evitar que es concentrin i que amb les seves deposicions, o per contacte amb les potes, escampin paparres i altres insectes que poden picar o transmetre malalties. Els comerciants d’establiments de menjar han de tenir un pla DDD que en garanteixi la salubritat i la bona qualitat dels aliments. Les comunitats de propietaris han de vetllar perquè l’edifici estigui lliure de plagues, i l’Ajuntament els pot donar la informació que necessitin. Al parc fluvial del Besòs i a Can Zam hi ha actuacions periòdiques de desinsectació, incloent-hi els petits mosquits negres que no piquen però que causen molèsties, sobretot al veïnat del passeig de la Salzereda i l’entorn.

Davant de qualsevol dubte, consulta o queixa, us podeu adreçar a les dependències de l’OIAC o al Departament de Zoonosi del Servei de Medi Ambient (pl. de l’Olimp, s/n), on s’atenen les incidències. Aquest treball conjunt és imprescindible per aconseguir que la ciutat estigui lliure de plagues i més neta.

Font: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

Inforgrafia Mosquito Tigre

 

- Publicitat -

DEIXA UNA RESPOSTA

Please enter your comment!
Please enter your name here