Bé per tenir habitatges buits a la ciutat o bé per conservar-los en un mal estat.

En el transcurs dels darrers dos anys, l’Ajuntament de Santa Coloma ha ordenat interposar 36 multes a entitats financeres per valor de 49.200 euros per tenir habitatges buits al municipi o bé per conservar-los en un mal estat. La nostra va ser una de les ciutats pioneres a Catalunya en decidir donar el pas i sancionar els bancs que no posaven en el mercat els habitatges que tenen en propietat. L’exemple s’ha estès a altres poblacions i això pot ajudar moltes famílies en situació vulnerable a tenir un sostre a un preu raonable i que s’ajusti als seus ingressos, ja que s’augmenta el parc d’habitatge social. La iniciativa també ajuda a evitar ocupacions il·legals de pisos buits i a mantenir-los en bon estat.

- Publicitat -
Coronavirus Sidebar Lateral 300 X 320
banc
Oficina de Bankia a l’avinguda Santa Coloma. És una de les entitats bancàries més sancionades a Santa Coloma.

La major part dels habitatges que han derivat en sanció són propietat de Bankia o de la Sareb. Entre tots dos acumulen més de la meitat de les sancions. CaixaBank i Banco Santander són dos dels bancs que no tenen cap procés sancionador obert. Les multes màximes que s’han posat fins ara s’eleven a 1.200 euros. Però si l’entitat bancària en qüestió no volgués negociar i mantingués les vivendes buides o en mal estat, el valor de la multa podria anar incrementant fins a un topall de 900.000 euros.

L’Ajuntament exigeix a les entitats bancàries que els seus pisos buits passin a formar part de la Borsa Social d’Habitatge. Els insta a esforçar-se en ocupar els seus habitatges buits, ja sigui mitjançant un lloguer o una venda a preus ajustats, i que si això no es fa s’actuarà imposant sancions amb imports que s’augmenten exponencialment.

L’Ajuntament també va posar en marxa un programa d’acció per lluitar contra els casos de mal ús dels habitatges buits. El Pla Pacmuh té com a objectiu evitar al màxim casos d’ocupacions il·legals, incivisme als espais comuns, sorolls i activitats il·legals o molestes.
En els darrers anys s’ha detectat que bona part dels pisos focus de conflicte són propietat de bancs. Es dóna el cas que molts d’aquests habitatges porten més de dos anys desocupats, infracció molt greu segons la Llei catalana de l’habitatge, atès que en passar això les llars incompleixen la seva funció social. Xavi Chica

- Publicitat -
APP CANAL150

DEIXA UNA RESPOSTA

Please enter your comment!
Please enter your name here