Bartomeu Muñoz, condemnat a 5 anys i 8 mesos de presó

L’exalcalde de Santa Coloma de Gramanet, Bartomeu Muñoz, ha estat condemnat a 5 anys i 8 mesos de presó

Els fets jutjats van ocórrer entre els anys 2002 i 2009, i el procés s’ha allargat més de vuit anys.

- Publicitat -
DeliverySC

La sentència considera com a fet provat que els condemnats van participar, entre els anys 2002 i 2009, a Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres (Maresme) en diverses operacions urbanístiques.

Amb aquestes, en lloc de mirar d’afavorir l’interès públic com alguns dels acusats plantejaven, buscaven l’obtenció d’elevats rendiments econòmics per a promotors i inversors particulars, propiciant importants beneficis i comissions.

Els guanys d’aquestes operacions van anar a parar als condemnats “bé directament o bé sent canalitzats a través d’intermediaris, testaferros o societats administrades o controlades de fet per ells mateixos”.

L’operació Pretòria del jutge Garzón

Tot va començar en 2009 quan es va activar l’operació Pretoria, que investigava diversos moviments urbanístics entre els anys 2002 i 2009.

L’operació contra la corrupció urbanística a Catalunya neix d’una recerca anterior, el denominat caso BBVA Privanza, que va ser arxivat, i en el qual va aparèixer el bufet català d’advocats Pretus.

Els serrells pendents de les dades que el jutge va obtenir d’aquest despatx, van portar fins a Santa Coloma de Gramenet i van donar origen al cas Pretòria.

L’Ajuntament, que va exerceix d’acusació particular en el cas Pretòria, demanava 7 anys de presó, 18 d’inhabilitació i 5,1 milions de multa per a l’exalcalde. La petició del consistori de Santa Coloma era superior a la de la fiscalia, que demana per a Muñoz una condemna de 6 anys i 10 mesos de presó i una multa de 4,1 milions.

La sentència pel cas Pretòria i els seus protagonistes colomencs

L’Audiència Nacional ha condemnat a l’exalcalde socialista de Santa Coloma Bartomeu Muñoz, a cinc anys, vuit mesos i vuit dies de presó i una multa de 3,4 milions, per prevaricació i suborn.

L’extinent d’alcalde d’Urbanisme de Santa Coloma, Manuel Dobarco, que presidia l’empresa municipal Gramepark, acusat de presumptes delictes de frau de subvencions, falsedat de document oficial i exaccions il·legals. Ha estat condemnat a vuit anys i mig d’inhabilitació.

Els altres

Els informes de l’ex interventora Maite Carol van servir per destapar les múltiples irregularitats de l’empresa Gramepark, base per a l’Operació Pretòria, i es van convertir també en un calvari per a ella mateixa. Els que anaven en contra dels plans de l’alcalde acabaven, en el ‘millor dels casos’, en la paperera. En el pitjor, airejats en els plens on era ridiculitzada per les seves valoracions.

L’exdirector de Serveis de Planificació i Recursos de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Albert Gadea, va avalar la versió de l’ex interventora davant la jutge del Cas Pretòria.

També va afirmar que l’Ajuntament va encarregar una auditoria on es va constatar que Gramepark tenia un “forat” econòmic de 40 milions d’euros que l’alcalde Bartomeu Muñoz, ho va voler “ocultar”. Gramepark assumia obres “que no li eren pròpies” de la seva competència i que sovint ho feia sense una adjudicació legal.

L’amic d’en Bartomeu

L’exdiputat del PSC Luis Garcia Luigi, que visitava sovint la nostra ciutat per la seva amistat amb Bartomeu, ha estat condemnat per tràfic d’influències, blanqueig de capitals, suborn i falsedat en document oficial, a set anys, un mes i 27 dies de presó, a més de 14,1 milions d’euros de multa.

És considerat com el líder de la trama. Aquesta és la pena més elevada que dicta la sentència.

bartomeu-munoz-psc-de-madre-sta-coloma-gramenet

- Publicitat -
DeliverySC
 
APP CANAL150

DEIXA UNA RESPOSTA

Please enter your comment!
Please enter your name here